2011-2012

The Importance Of Being Earnest by Oscar Wilde (in English)
Regie: Arne Sybren Postma
In: Den Haag, Delft, Amsterdam, Wassenaar, Overveen

THE IMPORTANCE OF BEING EARNEST
A trivial comedy for serious people
by Oscar Wilde in English

Our controversial production was one of the most talked about shows at the Festival of European Anglophone Theatrical Societies 2011 in Geneva, and was awarded with a prize for best set design.

Jack and Algernon, two young pillars of society, are both avoiding the duties and responsibilities of Victorian social life. By inventing friends and brothers they try to escape from boredom and tedious obligations. Will they succeed in their pursuit of love and freedom? Or will they find defeat in marriage and respectability?

The play mocks Victorian society, but does not attack it. To Wilde social conventions were a farce, but a necessary farce: too important to be taken seriously.

Oscar Wilde was een wilde dandy op het hoogtepunt van zijn succes in het Londen van 1895, toen The Importance of being Earnest in premičre ging. Zijn onovertrefbare spitsvondigheden, zijn buitengewone welbespraaktheid en zijn talent voor satire vinden hun culminatie in dit meesterwerk. Maar het Belang van Ernst was op zichzelf ook weer paradoxaal: de ondertitel van het stuk luidt niet voor niets: A Trivial Comedy for Serious People. Wilde nam tijdens de opvoeringsreeks zijn tegenstander in het publieke leven, de markies van Queensberry, niet serieus genoeg, en klaagde hem aan voor laster in een proces dat keihard op hem terug zou slaan. Vijftien weken later zat hij in een gevangenis. Het werd het einde van zijn carričre.

Als Wilde met dit stuk iets lijkt te willen bewijzen dan is het wel dat de sociale conventies van het Victoriaanse tijdperk op zijn einde liepen. Wilde prikt feilloos door de hypocrisie van de upperclass heen. Trouwen was een zakenovereenkomst geworden, waarin status, goede afkomst, bezit (en voor de dames kuisheid), belangrijker waren dan liefde. Zijn twee hoofdpersonages, Jack en Algernon, hoogopgeleide feestvierders, willen graag trouwen, maar zitten verstrikt in de noodzaak om zich anders voor te doen dan ze zijn om het huwelijk met het meisje van hun keuze mogelijk te maken: Earnest in town, Jack in the country. De dames halen hun beeld van de wereld vooral uit driestuiverromannetjes of sluiten huwelijken in hun fantasie, bezegeld in dagboek en poesiealbum. Tegelijkertijd is Lady Bracknell vooral geďnteresseerd in afkomst en de omvang van de erfenis, en treedt ze als een bulldozer van een huwelijksmakelaar op, om ervoor te zorgen dat niemand onder zijn of haar stand trouwt.