2002

Mutter Courage und ihre Kinder
van Bertold Brecht
Regie: Arne Sybren Postma

In: Den Haag, Amsterdam, Leiden, Groningen, Utrecht, Gorinchem

Brechts klassieker, gespeeld in het Duits, in een decor van Ben Stolk, met muziek gecomponeerd door Floris van Bergeijk. Gespeeld in een aantal theaters in het land, maar ook zeer succesvol op scholen.

Was eine Aufführung von Mutter Courage und ihre Kinder hauptsächlich zeigen soll: Daß die große Geschäfte in den Kriegen nicht von den kleinen Leuten gemacht werden. Daß der Krieg, der eine Fortführung der Geschäfte mit anderen Mitteln ist, die menschlichen Tugenden tötlich macht, auch für ihre Besitzer. Daß für die Bekämpfung des Krieges kein Opfer zu groß ist.

Brecht schreef het anti-oorogsstuk Mutter Courage und ihre Kinder in 1939 in Denemarken, waar hij voor het nazi-regime naar toe was gevlucht. Hij bekritiseerde de houding van de Scandinavische landen, die aan de ijzerhandel met het opkomende Duitsland veel trachtten te verdienen, en daarmee tegelijkertijd hun eigen graf groeven. De boerenslimme en gewiekste Mutter Courage, die al handelend achter de legers aantrekt en van de oorlog leeft, verliest wel een voor een haar kinderen aan die oorlog. De moraal, die heden ten dage zo overduidelijk naar boven komt, werd door het premièrepubliek in Zürich, nota bene tijdens de oorlog, voor een groot deel gemist. In plaats dat de mensen, hoofdschuddend om zoveel domheid en misplaatste moederliefde de zaal gelouterd verlieten, bleek men Mutter Courage toch vooral als heldin te zien.

Met:
Hennie Spronk als Mutter Courage
Coca Román van Dongen als Kattrin
Jacob van Mourik als Eilif
Armin de Koning als Schweizerkas en Der Bauer
Jaap Parqui als Feldwebel, Feldhauptmann, Der mit der Binde en Fähnrich
Willemijn Ages als Werberin, Schreiberin en Die Bäuerin
Corné Versteegh als Koch
Coen van Onselen als Feldprediger
Anke Teunis als Yvette Pottier
Rob de Vries als Obrist
Manon Waterreus als Soldat
Floris van Bergeijk compositie en
Piano
Esther Kurtz op Hobo en Saxofoon
Jaap Parqui op Accordeon