2003

The Hothouse
by Harold Pinter
Director: Arne Sybren Postma

In The Hague, Utrecht, Groningen

In 2003 speelde Het Homerostheater voor het eerst een stuk in de Engelse taal. Daarvoor kozen wij een vroeg werk van de latere Nobelprijswinnaar Harold Pinter.

Pinter wordt in de theatergeschiedenis beschouwd als ťťn van de belangrijkste vertegenwoordigers van het moderne Engelse theater. Hoewel hij sterk is beÔnvloed door het absurdisme (met name door Beckett) heeft hij een zeer eigen stijl. Waar het in het absurdisme gaat om de existentiŽle angst van de mens op een abstract niveau, schrijft Pinter meer over alledaagse situaties, waarin de angst ineens een hoofdrol gaat spelen. Pinter is met name geÔnteresseerd in hoe mensen elkaar intimideren en macht over elkaar uitoefenen. Dat daarbij de integriteit van het individu op de laatste plaats komt, wordt door hem overduidelijk geÔllustreerd.

The Hothouse (1958), is een van Pinters vroege werken en voor Pinters begrippen een zeer humoristisch stuk.
Een rusthuis in een Engelse provincieplaats. Kerstmis. Lange, hoge, hol klinkende gangen. Sneeuw... De verwarming staat op maximaal en niemand krijgt hem omlaag.
Roote, de directeur, wordt geconfronteerd met de dood van een patiŽnt en de bevalling van een ander. In zijn zoektocht naar de schuldigen voelt de grote baas zijn machtspositie als zand tussen zijn vingers weglopen. De Paniek slaat toe.

Between ourselves, man to man, you're not by any chance taking the old wee-wee out of me, are you?

Ook bureaucraten zijn wildemannen als het er op aan komt.

With:
Steve Searcy as Roote
Niels Klok as Gibbs
Ruud van der Zalm as Lamb
Manon Waterreus as Miss Cutts
Thomas Gerkrath as Lush
Jaap Parqui as Tubb
Viktorija Ceginskas as Lobb